Titel: Det här ska ha inträffat uppe………….

Meddelare: Brita Lotta Lundström  År: 1910

Socken/stad: Stöde  By/kvarter: Kärvsta

Det här ska ha inträffat uppe i socknen: En gubbe låg i ett störris vid en skogsslått. Elden fick aldrig vara i fred på nätterna, utan den kastades runt alla väggar, för där var troll i närheten. Tog så gubben en gång sin bössa speang ut. Då fick han se likasom ett fång hö sitta uppe i en tall. Han sköt på detta, och i detsamma rann det alldeles som tjära nerefter tallen, och det tog till att gråta och jämra sig i alla berg och backar, men på ett ställe skrattade någon till så stort och sade: "Ha, ha, ha!" Nu är Filifintus dö och jag får ärva hela riket!" Det var väl kungen för alla trollen däromkring, som han skjutit.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Övernaturliga väsen V.